miercuri, 13 februarie 2013

SINGURĂTATEA ORĂŞENILOR – de la segregare urbană la izolare voluntară



Asociaţia DIALOG şi ACŢIUNE vă invită vineri, 22 februarie 2013, ora 18:00, în salonul de la etaj al Restaurantului Millennium, strada George Enescu, nr. 10, Bucureşti, la dezbaterea activă cu tema: 

SINGURĂTATEA ORĂŞENILOR – de la segregare urbană la izolare voluntară

Invitat: Viorel MIONEL, Asist. univ. dr. Departamentul de Turism şi Geografie, Facultatea de Comerţ, ASE Bucureşti

Gazda întâlnirii: Horia BARNA


Vom pleca de la prezentarea unor elemente semnificative din cartea „Segregarea urbană / Separaţi dar împreună” de Viorel Mionel, Editura Universitară, 2012, care tratează „o problematică deosebit de actuală şi de mare importanţă pentru cercetarea ştiinţifică în general, şi pentru practica socio-urbană geografică, şi nu numai, în particular.” Si vom încerca să înţelegem împreună ce elemente pot să ducă la autosegregare, adică la izolarea si singurătatea multor locuitori din Bucureşti…

„… În analiza segregării, dimensiunea spaţială a acesteia în mediul urban a fost studiată într-o mare măsură de către sociologie, care a evidenţiat cu precădere elementul social al conceptului şi implicaţiile acestuia asupra evoluţiei grupurilor şi comunităţilor urbane. În acelaşi timp, studierea laturii sociale a procesului şi mai puţin a celei geografice s-a concentrat pe evidenţierea oportunităţilor economice şi sociale ale comunităţilor analizate şi mai puţin pe amprenta spaţială a acestora, abordare precumpănitor geografică. Însă, segregarea urbană, aşa cum bine sugerează autorul, este rezultatul combinat al segregării sociale şi a celei geografice, ambele punându-şi amprenta în mod vizibil asupra spaţiului urban. Cu alte cuvinte, segregarea socială pune accent pe populaţie şi pe formele sociale ale acesteia, în timp ce segregarea geografică influenţează spaţiul şi morfologia urbană, prin inducerea unui peisaj aparte cu trăsături proprii şi identitate proprie...”. (Prof. univ. dr. Silviu Neguţ)

Participarea la conferinţă presupune achitarea sumei de 30 lei, în cadrul căreia beneficiaţi de ceai, cafea, cappuccino şi apă la discreţie. 

Înscrierile la conferinţă se fac la adresa de e-mail asociatiadialogsiactiune@gmail.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu